Jeugd

Jeugd

Vanaf ongeveer 6 jaar mag je komen mountainbiken bij Last Gear. Van belang is dat een kind al goed kan fietsen en conditioneel de groep bij kan houden, daarom is de leeftijd een richtlijn. De jeugd is onderverdeeld in groepen naar leeftijd en fietsniveau. De jongste mountainbikers in de leeftijd van 6 tot circa 10 jaar zitten in de groepen Geel en Groen. De gevorderde jeugd vanaf circa 10 jaar of de meer ervaren jongere fietsers, zitten in de jeugdgroepen Blauw, Rood of Zwart. De jeugdgroepen fietsen elke zondag.

Deze groepen starten elke zondag om 10.00 vanaf het clubgebouw van Last Gear aan de Händelstraat in Eerbeek. In de vakantieweken wordt er niet gefietst. In de wintermaanden fietsen we door maar wel afhankelijk van het weer. Mountainbiken is een sport voor kinderen die graag buiten zijn en niet bang zijn voor wat wind of regen en genieten van elk straaltje zon.

De groepen bestaan uit ongeveer 5 tot 10 kinderen, een begeleider en assistent-begeleider. De meeste begeleiders hebben een MTB instructeursdiploma of MTB begeleidersdiploma en de assistent begeleider is meestal een vader of moeder van een jeugdlid.

Wat doen we?

Tijdens het fietsen is er aandacht voor techniek en plezier, kun je jouw eigen grenzen opzoeken en maak je deel uit van jouw fietsgroep. Techniek oefen we op het veld bij het clubhuis waar we gebruik kunnen maken van obstakels en kunnen oefenen met schakelen, remmen, bochten, hobbels en bulten.

Uiteraard wordt er ook in het bos zelf op techniek getraind; meestal wordt er gefietst in de bossen rond Eerbeek.

Zowel op het veld als onderweg doen we regelmatig spelletjes op de fiets zoals tikkertje, slakkenrace en pak die staart! Plezier in het fietsen vinden wij bij Last Gear het belangrijkst!

De groepen zijn gemiddeld twee uur onderweg op de zondagochtend en verzamelen tussen 12.00-12.30 weer bij het clubgebouw. Daar sluit elke groep af met limonade en kunnen de kinderen worden opgehaald of fietsen zelf weer naar huis.

Onderweg is er altijd een pauze waar we wat drinken (bidon) en wat eten (ontbijtkoek, mueslireep, boterham, of iets lekkers en voedzaams wat achter in je fietsshirt past).

Naast het fietsen op zondag organiseren we ook een clubweekend voor de jeugd.

Wil je meefietsen?

Ben je benieuwd geworden en wil je een keer meefietsen? Dan kun je komen ‘proef’ fietsen om te ervaren of mountainbiken wat voor je is. Heb je geen mountainbike, dan kan in overleg een aantal keer een mountainbike en helm geleend worden bij de club. Sommige jeugdgroepen zitten behoorlijk vol, afhankelijk van niveau en leeftijd zullen we bekijken of er ruimte is binnen de groepen. Een nieuw jeugdlid, waarbij een ouder ook direct aangeeft mee te willen draaien in het begeleidersrooster heeft voorrang. Sowieso zijn wij afhankelijk van de hulp van ouders. Dit kan als begeleider tijdens het fietsen of als hulp tijdens een andere activiteit.

Wat heb je nodig?

Bij het mountainbiken is een helm, een bril en handschoenen verplicht om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Verder raden wij aan te fietsen met een fietsbroekje (lange broek verplicht onder 15 graden) en je te kleden in laagjes. In de ochtend kan het nog best fris zijn terwijl je tijdens het fietsen goed warm wordt. Het is dan fijn om bijvoorbeeld een jasje uit te kunnen trekken. Met een fietsshirt met zakken op de rug heb je altijd plaats voor een koekje en ook een bidon hoort standaard op de fiets.

Tenslotte dienen de kinderen een reserveband bij zich te hebben voor hun eigen fiets in bijvoorbeeld een zadeltasje en raden wij aan altijd naam en telefoongegevens van ouders mee te geven. Ook willen wij graag op de hoogte worden gebracht van mogelijke bijzonderheden van uw kind, zodat onze jeugdbegeleiders tijdens het fietsen in het bos op de hoogte zijn en niet voor onnodige verrassingen komen te staan.

 Graag vertellen wij jou nog veel meer over Mountainbiken bij Last Gear en beschikbare ruimte binnen de jeugdgroepen.

Voor meer informatie gebruik het contactformulier en stuur naar ‘jeugd’.

Jeugdbegeleiding

Voor het fietsen met de jeugd zijn wij altijd op zoek naar ouders, familie, vrienden die het leuk vinden om af en toe mee te gaan als begeleider of assistent begeleider. Dit kan met het groepje waar uw kind in zit of met een andere groep; afhankelijk van het niveau waarop u zelf (graag) fietst. Meestal is een enthousiaste inzet op de zondagochtend al voldoende om een geslaagde tocht te maken.

Zonder inzet van begeleiders kunnen wij geen jeugdfietsen bieden, daarom zouden wij het op prijs stellen als u zich aanmeldt om ook een steentje bij te dragen.

Elk jaar wordt vanuit Last Gear gratis de cursus MTB1 aangeboden. Tijdens deze vrijblijvende één daagse cursus leert u hoe u een jeugdgroep veilig over de weg kunt begeleiden en krijgt u leuke tips voor techniekspelletjes op de fiets onderweg of op ons veld.

Eén van de begeleiders fiets met een rugtas van de club met EHBO spullen voor zowel mens als fiets. In deze tas kunnen eventueel ook wat extra kledingstukken, bidons of koekjes meegenomen worden. Elke rit gaan wij goed voorbereid en enthousiast op pad.