Last Gear Händelstraat 49, 6961 AB Eerbeek

Start2Bike2018 Header

Start2Bike 2018

Zondag 8 april was het weer zover, de start van Start2Bike MTB. Dit jaar gingen we met 9 deelnemers van start. Ook dit jaar gingen we voor 6 lessen i.p.v. de 4 lessen die de NTFU tegenwoordig hanteert .

Zondag 8 april om 10.00 uur was de eerste les, met de start vanaf het clubhuis. Na de eerste kennismaking met elkaar en de stuurbordjes en diverse regels uit te leggen aan de groep, hebben we ons verplaatst naar de locatie in het bos in de buurt van de camping Coldenhove.

De eerst les bestond uit: schakelen, remmen, balans en houding. Na uitleg en controle van de helmen en fietsen, kreeg men uitleg over hoe men het stuur moet vast houden, duimen om de handgrepen om zo goed contact met het stuur en de fiets te houden. Gert deed de eerste ronde voor en daarna was het de beurt aan de groep. Ze deden het super goed en het verliep vlekkeloos .

Na 1,5 uur uitleg, hebben we nog een kleine 45 minuten gefietst in het bos rondom Coldenhove.
Vervolgens zijn we richting het clubhuis gegaan om daar na het rekken en strekken te gaan genieten van de koffie/ thee.

Zondag 15 april les 2: Bochtentechniek en balans op de fiets.

Na de warming-up naar het bos richting Coldenhove. Daar kreeg de groep uitleg over de houding in de bochten en het kijken door de bocht. Ook belangrijk is de pedaalstand in de bochten,zodat men zichzelf niet van de fiets aftrapt. Ook uitleg gegeven over de ABS techniek in de bochten .
Na de uitleg en het voordoen mocht de groep zelf aan het werk en kwam hier en daar al een zweetdruppel op hun hoofden, maar het ging vlekkeloos .
Na het flink uitoefenen van de techniek hebben we nog weer een mooi stuk door het bos gereden richting clubhuis voor de verdiende koffie/thee.
En als verrassing voor de deelnemers kregen ze huiswerk mee om daarmee aan de slag te gaan.

Zondag 22 april les 3: Klimmen, dalen, houding en balans.

Dit is altijd de mooiste les om te doen met de groep. Vanuit de groep kwam al geluiden van: “Gaan we naar de Grimmeltjesberg ?” Ja, wij gaan daar heen, bij aankomst was het al van, daar komen we nooit op.
Na de uitleg en het voordoen van de houding op de fiets naar boven, voorop het zadel en het dalen achter je zadel, was het de beurt aan de groep.
Na diverse keren proberen en halverwege stoppen ( haaks op de berg) en het juiste verzet van de versnelling, kwam uiteindelijk een ieder toch boven.
De groep kreeg de smaak te pakken en men ging op en neer op de Grimmeltjesberg met de nodige zweetdruppels, sommigen leken wel in de regen te hebben gereden.
Uiteindelijk hebben we nog diverse heuvels in de omgeving genomen, maar al gauw bleek dat de conditie parten begon te spelen,waarop we maar richting clubhuis zijn gegaan.

Zondag 29 april les 4: Thema mul zand, houding en balans.

Vanuit het clubhuis zijn we richting Coldenhove gegaan, waar achter het witte huis een mooi, bijna vlak stuk mul zand lag. Na de uitleg en het voordoen mochten ze het zelf gaan proberen, wat bij sommigen toch behoorlijk tegenviel .
Na diverse rondjes fietsen, hadden we een verrassing voor de groep, namelijk de heuvels en de mul zand afdaling nabij Laag-Soeren. Hier kwam de klim- en daaltechniek ook weer van pas en de afdaling in het mul zand. Maar het ging super en ze kregen er steeds meer grip op en plezier in. Na diverse malen op en neer te zijn geweest, hebben we een gedeelte van de MTB-route gereden richting Doonweg, om vervolgens weer naar de koffie en thee te gaan.

Donderdag 3 mei les 5: Thema obstakels op het veld.

‘s Avonds tegen 18.30 uur hebben we diverse oefeningen uitgelegd en uitgezet op het veld. 19.00 uur was de start op het veld, hier kreeg men uitleg over hoe een obstakel te nemen en op een veilige manier. We zijn begonnen met de warming-up, namelijk het tikspel met de kip. Daarna was de plank aan de beurt, recht vooruit fietsen en kijken waar je heen wilt. Dit viel bij de meesten zwaar, men dacht dat stelt niets voor.
Na dit diverse keren te hebben gedaan was het de beurt aan de wipwap; dit vonden sommigen eng in het begin, maar na een paar keer te hebben gedaan waren ze niet meer te stoppen.
Als verrassing kregen we gebak, want er was een deelneemster jarig, dus maar een kleine pauze ingelast.
Na de pauze zijn we verder gegaan met het limbo fietsen en het op- en afgaan van de tafels.
Helaas moest er weer een eind aankomen , want de duisternis viel in.
Na een korte evaluatie van de oefeningen van de avond, kregen ze nog tips en uitleg voor de eindtocht. Ook nog een stukje huiswerk om nog iets aan de conditie te gaan doen.

Zondag 6 mei: De eindtocht van Start2Bike 2018.

Het was zover, de eindtocht alweer van Start2Bike, het zonnetje kwam er al mooi door. Gert,  onze hoffotograaf, ging weer mooie plaatjes schieten tijdens de tocht. In de eindtocht zat alle oefenstof die men had geleerd tijdens de lessen. We vertrokken richting Coldenhove en vervolgens richting Loenermark om naar het vennetje te gaan fietsen, om daar een mooie groepsfoto te maken. Het tempo zat er goed in en een ieder kon het goed bijhouden.
We proberen ieder jaar zo’n 30km te fietsen, helaas hebben we dat nooit gehaald. Maar respect voor deze groep, we hadden namelijk 29,8 km gefietst en een ieder had een voldaan gevoel na de eindtocht.

Woensdag 9 mei: Technische avond bij FietsPRO.

Deze avond werd verzorgd door Machiel en Trudy van FietsPro. Om 20.00 uur deed Machiel de aftrap. Aan de orde kwam: achterwiel (de) monteren, buiten- en binnenband wisselen, ketting repareren.

Nadat een ieder dit had geprobeerd ,was het tijd voor een kleine pauze. Na de pauze deed Trudy het tweede gedeelte, namelijk informatie geven over helmen, kleding, voeding, schoenen.

Na een paar uurtjes kwam aan deze avond ook een eind en ook een eind aan Start2Bike 2018, wat is de tijd gevlogen.

Een ieder ging tevreden naar huis met een schat aan informatie van de lessen en de technische avond. Machiel en Trudy, wederom bedankt voor de gastvrijheid en de uitleg van deze avond.

Wij hebben zoals altijd weer genoten van de deelnemers van Start2Bike 2018.

Met vriendelijk fietsgroet ,

Gert en René

(Ed en Willem)

hide