Last Gear Händelstraat 49, 6961 AB Eerbeek

MinisHeader

De Mini's bij Last Gear

Een zondagochtend….

Het is zondag ochtend, je hebt je fietskleren aangetrokken, helm en bril liggen al klaar bij de deur. Je kan jouw bidon niet vinden, ach natuurlijk hij zit nog op de mountainbike en die staat in de schuur..... Dan maar wachten tot papa of mama uit bed komt......

Eindelijk daar is papa na uren wachten. “Wil je de schuur voor me opendoen dan kan ik mijn bidon pakken?” “Schat, het is acht uur en je hebt vorige week gefietst volgende week mag je weer.” Hè, dat is balen niet aan gedacht, we fietsen om de week.

Eindelijk is het weer zondag de bidon is inmiddels al in de vaatwasser geweest. Mama vertelde dat water niet meer goed is als het 2 weken in een bidon met een randje zand zit. Laat staan als er ranja in zit. Blegh.

We fietsen naar het clubhuis. Als we er bijna zijn komen we steeds meer mountainbikers tegen. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes, de één in het zwart/gele clubtenue en de ander niet. Aangekomen op het veld ga ik bij mijn groep staan. Ik weet dat omdat er een groot bord staat met Geel erop. Een andere minigroep is Groen.

Het is bijna 10 uur en er is een nieuwe jongen die voor het eerst mee gaat. De coördinator en mijn begeleider praten wat met zijn moeder en volgens mij schrijven ze haar telefoonnummer op. Dat is omdat, weet ik, als een kindje valt zijn papa of mama gebeld kan worden. Als alle kinderen en onze twee begeleiders er zijn, doen we een remmentest en worden onze helmen, brillen en handschoenen gecontroleerd. En dan gaan we fietsen

Meestal komen we rond 12 uur terug, soms iets later. Er staat koffie en thee klaar maar waar is de limonade? Daar komt een verse kan met ranja aan. Ik drink mijn ranja in één keer op. Ik ga nog even spelen met de andere kinderen, want papa is er nog niet en moet daarna eerst koffie drinken. Eigenlijk ben ik best moe en wil ik ook wel naar huis toe.

“Pap, weet je wat me weer leuk lijkt, als we bij het clubgebouw blijven. Dan kunnen we de slakkenrace doen en andere oefeningen.” .

Plezier, techniek en veiligheid

De Mini’s zijn de kleine grote helden van de club verdeeld in 2 groepen (Geel en Groen):

  • Geel: startende mountainbikers in de leeftijd van 7-9 jaar.
  • Groen: mountainbikers met enige ervaring in de leeftijd van 8-10 jaar.

De mini's maken kennis met het mountainbiken op een leuke spelende manier. Zo is er ruimte om op de fiets naar de schaapskooi te gaan en als er tijdens de pauze spontaan verstoppertje gedaan wordt, is dat natuurlijk geen probleem. De begeleiders houden rustig toezicht en laten de kids even zonder fiets ravotten. Met regelmaat fietst een MTB-instructeur mee met de jeugdgroepen om aandacht te geven aan de fietstechniek.

Er wordt 1 keer per 2 weken gefietst; dit vanwege de intensieve begeleiding. In verband met de kou is er een winterstop van december t/m februari. En aan het begin van de zomer organiseren we een kamp voor de mini's.

Omdat naast plezier ook veiligheid voorop staat, fietsen we met tenminste 2 begeleiders. Fietshelm, bril (tegen zand steentjes en takjes), fietshandschoenen en een reserveband zijn de standaard benodigdheden. Verder raden wij stevige schoenen, een fietsbroekje en bovenkleding in laagjes aan. In de vroege ochtend kan het nog fris zijn maar al fietsende gaan de jasjes en vestjes al snel open of uit. Tenslotte vragen wij iedereen een bidon met drinken en een koekje voor onderweg mee te nemen.

Wil je meefietsen?

Ben je benieuwd geworden en wil je een keer meefietsen? Dan kan! We hebben 2 instroommomenten, in het voorjaar en na de zomervakantie, dan kun je komen 'proef' fietsen om te ervaren of mountainbiken wat voor je is. Heb je geen mountainbike, dan kan in overleg een aantal keer een mountainbike en helm geleend worden bij de club. Op dit moment zitten de jeugdgroepen wel behoorlijk vol, afhankelijk van niveau en leeftijd zullen we bekijken of er ruimte is. 

Wat heb je nodig?

Bij het mountainbiken is een helm, een bril en handschoenen verplicht om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Verder raden wij aan te fietsen met een fietsbroekje (lange broek verplicht onder 15 graden) en je te kleden in laagjes. In de ochtend kan het nog best fris zijn terwijl je tijdens het fietsen goed warm wordt. Het is dan fijn om bijvoorbeeld een jasje uit te kunnen trekken. Met een fietsshirt met zakken op de rug heb je altijd plaats voor een koekje en ook een bidon hoort standaard op de fiets.

Tenslotte dienen de kinderen een reserveband bij zich te hebben voor hun eigen fiets in bijvoorbeeld een zadeltasje en raden wij aan altijd naam en telefoongegevens van ouders mee te geven. Ook willen wij graag op de hoogte worden gebracht van mogelijke bijzonderheden van uw kind, zodat onze jeugdbegeleiders tijdens het fietsen in het bos op de hoogte zijn en niet voor onnodige verrassingen komen te staan.

Graag vertellen wij jou nog veel meer over Mountainbiken bij Last Gear en beschikbare ruimte binnen de jeugdgroepen.

Voor meer informatie gebruik het contactformulier.

Jeugdbegeleiding

Voor het fietsen met de jeugd zijn wij altijd op zoek naar ouders, familie, vrienden die het leuk vinden om af en toe mee te gaan als begeleider of assistent begeleider. Dit kan met het groepje waar uw kind in zit of met een andere groep; afhankelijk van het niveau waarop u zelf (graag) fietst. Meestal is een enthousiaste inzet op de zondagochtend al voldoende om een geslaagde tocht te maken.

Zonder inzet van begeleiders kunnen wij geen jeugdfietsen bieden, daarom zouden wij het op prijs stellen als u zich aanmeldt om ook een steentje bij te dragen.

Elk jaar wordt vanuit Last Gear gratis de cursus MTB1 aangeboden. Tijdens deze vrijblijvende één daagse cursus leert u hoe u een jeugdgroep veilig over de weg kunt begeleiden en krijgt u leuke tips voor techniekspelletjes op de fiets onderweg of op ons veld.

Eén van de begeleiders fiets met een rugtas van de club met EHBO spullen voor zowel mens als fiets. In deze tas kunnen eventueel ook wat extra kledingstukken, bidons of koekjes meegenomen worden. Elke rit gaan wij goed voorbereid en enthousiast op pad.

Jeugd1
Jeugd3
Jeugd2
Mini4
Mini5
Mini6
hide